De voordelen van een cloud server

De cloud, een term uit de digitale sector die in de afgelopen jaren ook in het vocabulair van de consument is gekomen. Bestanden van onze telefoon en computer kunnen we opslaan in clouds en daar zijn we ontzettend blij mee! We hebben daardoor namelijk meer geheugen over op de harde schijven. Wist je dat websites of zelfs volledige bedrijfssystemen servers hebben die op een cloud staan? Dat wordt een cloud server genoemd en daar halen ze een boel voordelen uit. Wat de voordelen van een cloud server precies zijn? Dat lees je in dit artikel.

 

Wat is een cloud server?

Een cloud is een ‘’stukje’’ op het internet, waar gegevens op opgeslagen- en eraf gehaald kunnen worden. Dit gaat niet alleen om documenten of media, dit kan ook om hardware of software gaan. De hard- en software staan dan opgeslagen op een cloud server.

 

De voordelen van een cloud server

Een cloud server staat dus op het internet, maar er zijn van oudsher ook fysieke servers. Deze fysieke servers staan op locatie of op afstand. Een voordeel van een cloud server ten opzichte van een fysieke server, zijn de mogelijkheden in schaling. Bij een fysieke server neem je een deel van de server af of de volledige server. Bij een cloud server neem je alleen de ruimte af, die je op dat moment nodig hebt. Bij drukte en groei kan er opgeschaald worden en wanneer het rustig wordt, kun je makkelijk afschalen.

 

Het op- en afschalen brengt ook een voordeel mee in de prijs. Er hoeft geen dure hard- en software gekocht te worden. In plaats daarvan betaal je maandelijkse abonnementskosten, die daadwerkelijk nodig hebt.

 

Een ander voordeel van een cloud server is, is dat er niet meer op locatie gewerkt hoeft te worden. Iedereen binnen het bedrijf kan 24/7 overal ter wereld inloggen. Er is dan toegang tot alle e-mails, documenten, agenda’s, software en systemen. Kortom er is toegang tot alles.